Filme ale ultimului an, printre care unele regizate de Cristi Puiu, Radu Jude şi Radu Muntean, un focus dedicat actorului de origine basarabeană Ion Sapdaru, două pelicule clasice de Lucian Bratu, un film pentru copii şi scurtmetraje studenţeşti de arhivă vor putea fi văzute la cea de-a şaptea ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va începe joi şi se va încheia duminică, relatează MOLDPRES.
Potrivit organizatorilor, după o ediție online în 2020, ZFR revin în perioada 7-10 octombrie la Cinematograful ”Odeon”, unde publicul va descoperi, în proiecții cu intrare liberă, cele mai bune filme românești recente, selectate la mari festivaluri şi prezentate în premieră în Republica Moldova, dar şi titluri clasice, şi va întâlni o serie de invitaţi, deopotrivă actori şi regizori.
Capurile de afiș din secțiunea Filme noi sunt lungmetrajele unor regizori consacrați, emblematici pentru Noul Cinema Românesc: „Malmkrog” (2020), de Cristi Puiu, câștigător al unui premiu de regie la Berlin, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), de Radu Jude, laureat cu Ursul de Aur la Berlin, şi „Întregalde” (2021), de Radu Muntean, selectat la Cannes. În cadrul aceleiaşi secţiuni, spectatorii vor putea vedea de asemenea filmele unei noi generaţii de cineaşti, premiate la importante festivaluri: „Neidentificat” (2020), de Bogdan Apetri, „Otto Barbarul” (2020), de Ruxandra Ghiţescu, „Mia îşi ratează răzbunarea” (2020), de Bogdan Theodor Olteanu, şi „#dogpoopgirl” (2020), de Andrei Huţuleac.
Ion Sapdaru, unul din actorii reprezentativi ai Noului Cinema Românesc, va fi invitatul special al ediţiei din acest an. ZFR îi dedică trei filme, incluse în secţiunea Focus: „Berliner” (2020), de Marian Crişan, care va fi proiectat la gala de deschidere, „A fost sau n-a fost?” (2006), de Corneliu Porumboiu, şi „California Dreamin` (Nesfârşit)” (2007), de Cristian Nemescu.
Secţiunea Retro îi aduce un omagiu regizorului Lucian Bratu (1924-1998), prin proiectarea a două pelicule importante din cariera sa: „Un film cu o fată fermecătoare” (1966), care o are în rolul central pe Margareta Pâslaru, şi „Angela merge mai departe” (1981), unde interpreta principală este Dorina Lazăr. Din program nu putea lipsi o proiecţie dedicată copiilor. Micii cinefili, dar şi părinţii lor vor putea vedea „Străjerii” (2018, regia Liviu Mărghidan), un film de aventuri despre peripețiile unor copii aflați în vacanță într-o tabără.
ZFR continuă în acest an şi parteneriatul de tradiţie cu Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, prin proiectarea la AMTAP a două calupuri de scurtmetraje din istoria UNATC, restaurate în cadrul unui proiect recent, intitulat „Arhiva activă”. Studenţii de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chişinău, dar şi publicul larg vor avea şansa să descopere scurtmetraje studenţeşti din perioada`60-`80, unele fiind realizate de mari regizori precum Mircea Daneliuc, Dan Piţa, Radu Gabrea sau Mircea Veroiu. Invitaţii celei de-a şaptea ediţii a ZFR Chişinău sunt regizorii Marian Crişan, Ruxandra Ghiţescu şi Andrei Huţuleac, actorii Ion Sapdaru, Ovidiu Crişan, Marina Palii şi Bogdan Farcaş.
Zilele Filmului Românesc la Chișinău sunt un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi „Alternative Cinema” din Republica Moldova și casa de producţie Rova Film din România. Acest eveniment este realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, Departamentului român pentru Relația cu R. Moldova, Centrului Național al Cinematografiei, Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău și Uniunii Cineaștilor din România.