Prețul cafelei a crescut anul acesta din cauza pandemiei și a vremii nefavorabile, dar au fost și alte cauze. Pentru cei care nu pot să își înceapă diminețile fără o ceașcă de cafea, exista totuși și vești mai bune.
Centrul de cercetare tehnică VTT din Finlanda a folosit cu succes agricultura celulară pentru a produce celule de cafea într-un bioreactor.
Conform presei finlandeze, VTT a subliniat faptul că această inovație oferă o alternativă mai sustenabilă la producția de cafea, în condițiile în care cererea globală în creștere pentru cafea pune o presiune enormă asupra utilizării terenurilor, provocând defrișări, în special în pădurile tropicale sensibile.
Procesul interdisciplinar începe cu inițierea culturilor de cafea, stabilirea liniilor celulare în laborator și transferul acestora în bioreactoare pentru a începe producția de biomasă. Procesul de prăjire a fost dezvoltat după analizarea biomasei, iar rezultatul final a fost prezentat spre evaluare unui personal intern instruit.
Primul lot de cafea produsă în laborator a mirosit și a avut gustul unei cafele adevărate, potrivit VTT.
Heiko Rischer, șeful echipei de cercetare de la VTT, a subliniat că, „deși preparatul a avut un profil similar cu cel al cafelei obișnuite, activitatea de laborator servește doar ca bază pentru optimizarea iterativă realizată sub supravegherea specialiștilor cu echipamente dedicate, care face parte din arta preparării cafelei”.
El a estimat că centrul de cercetare se află la doar patru ani distanță de accelerarea producției și de obținerea aprobărilor de reglementare necesare în Europa și în SUA.