marți, mai 14

Șobolanul genist Magawa a murit la vârsta de opt ani

Șobolanul Magawa, folosit la depistarea minelor, care a primit o medalie de aur pentru eroism în Cambodgia, s-a stins din viață la vârsta de opt ani, după cinci ani de carieră militară.

Imagine: apopo.org

APOPO, organizatia caritabila care l-a antrenat, a anuntat decesul acestuia intr-un comunicat:

„Cu durere în suflet împărtășim vestea tristă că HeroRAT Magawa a decedat liniștit în acest weekend. Magawa avea o stare de sănătate bună și și-a petrecut cea mai mare parte a săptămânii trecute jucându-se cu entuziasmul său obișnuit, dar spre sfârșitul săptămânii a început să încetinească, dormind mai mult și arătând mai puțin interes pentru mâncare în ultimele sale zile. Magawa își sărbătorise recent ziua de naștere în noiembrie, împlinind vârsta de 8 ani.

Noi toți cei de la APOPO resimțim pierderea lui Magawa și suntem recunoscători pentru munca incredibilă pe care a făcut-o. În timpul carierei sale, Magawa a găsit peste 100 de mine terestre și alți explozibili, ceea ce îl face cel mai de succes HeroRAT al APOPO până în prezent. Contribuția sa permite comunităților din Cambodgia să trăiască, să muncească și să se joace; fără teama de a-și pierde viața sau un membru. În septembrie 2020, el a primit în mod oficial Medalia de Aur PDSA – cea mai înaltă distincție pentru curaj pe care o poate primi un animal. Anul trecut, când Magawa s-a retras, HeroRAT Ronin a preluat ștafeta, ca nou șobolan adoptat.

Fiecare descoperire pe care a făcut-o (n.r. – Magawa) a redus riscul de rănire sau deces pentru oamenii din Cambodgia. Magawa, un șobolan gigant african (Cricetomys ansorgei), s-a născut în Tanzania, la Universitatea de Agricultură Sokoine (SUA), în noiembrie 2013.”