joi, august 22

Beneficiile curcuminei pentru sănătate

Curcumina este prezentă de milenii în medicina tradițională indiană, ayurvedică, ca sursă de sănătate și stare de bine. Mai recent, mai multe studii științifice au demonstrat potențialul său ca antioxidant și antiinflamator, două funcții importante pentru menținerea sănătății. Mai jos sunt cateva dintre beneficiile curcuminei pentru organismul nostru și cum poate fi inclusă în alimentație sau ingerată prin intermediul suplimentelor alimentare.

Beneficiile curcuminei pentru sănătate
Imagine: BARBARA808 de la Pixabay


Ce este curcumina?

Curcumina este substanța activă din turmeric, o plantă folosită pe scară largă în bucătăria indiană și renumită pentru culoarea galben-aurie și gustul său picant. Turmericul este cunoscut și sub numele de curcuma, rădăcină de turmeric sau ghimbir galben.


Funcțiile curcuminei

Curcumina face parte din categoria curcuminoizilor, care sunt substanțe cu proprietăți importante pentru sănătatea organismului. Poate că cea mai cunoscută proprietate a sa este aceea că acționează ca un antioxidant, ceea ce înseamnă că „donează” unul dintre electronii săi radicalilor liberi și totuși rămâne stabil. În acest fel, radicalii liberi devin molecule stabile și ajung să fie eliminați, împiedicând apariția unor serii de boli.

Curcumina are, de asemenea, proprietăți medicinale. Un studiu a arătat că este eficientă în combaterea inflamațiilor provocate de virusuri la nivelul tractului respirator. De asemenea, ajută la combaterea inflamației cronice, care este cauzată de factori precum obezitatea, stresul și îmbătrânirea și care este legată de bolile de inimă, bolile vasculare, cancerul și altele. Alte cercetări au arătat că curcumina are un efect anestezic comparabil cu cel al paracetamolului, de exemplu, fără a provoca disconfort gastrointestinal.

Studiile arată, de asemenea, că curcumina poate fi un aliat important pentru pierderea în greutate, deoarece favorizează producția de grăsime „brună”, considerată sănătoasă, ajutând în același timp la arderea grăsimii „albe”, care se acumulează în țesutul adipos.

În plus, cercetările sugerează că curcumina poate ajuta în tratamentul urmatoarelor afectiuni:

sindromul metabolic;
artrită
anxietate.

Pentru persoanele care urmează un tratament, curcumina prelucrată este un mod sigur și eficient de a ingera dozele prescrise de medici. Curcuminoizii au fost recent recunoscuți de către Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA), care a anunțat o bună tolerabilitate și un profil de siguranță adecvat pentru consumul uman. Curcumina este prescrisă de obicei într-o doză de 500 mg, de 1-3 ori pe zi, de preferință într-o formulă care conține piper negru și/sau lipozomi, care ajută la absorbția sa în intestin.

Ea ar mai putea fi consumată și în formă de ceai, adăugată în mâncăruri sau în diverse alte rețete, dar turmericul măcinat nu conține o cantitate foarte mare de curcuminoide.