marți, iunie 11

La Bruxelles, medicii le prescriu oamenilor excursii la muzee pentru a-i ajuta să facă față stresului legat de pandemie

Nu este niciun secret că pandemia de coronavirus nu a afectat milioane de oameni doar din punct de vedere fizic, ci a avut și un impact negativ asupra sănătății mentale. Acum, medicii din Bruxelles încearcă ceva nou pentru a ajuta la consolidarea sănătății mintale: prescrierea de vizite la muzee.

Imagine: Waldo Miguez de la Pixabay

Acest program face parte dintr-un studiu de trei luni realizat de medicii de la spitalul Brugmann, unul dintre cele mai mari spitale din Bruxelles, pentru a trata rezidenții internați, precum și alte persoane care suferă de stres. Potrivit Artnet ,cei care sunt considerați eligibili pentru program vor avea ocazia să viziteze gratuit cinci instituții publice de artă din oraș. Instituțiile includ câteva oferte mai ciudate, cum ar fi Muzeul Canalizării și Garderoba lui Menneken Pis – care deține peste 1.000 de costume, precum și Centrul de Artă Contemporană.

În 2018, Muzeul de Arte Frumoase din Montreal a demarat o inițiativă despre care Delphine Houba, consilierul responsabil cu cultura din capitala Belgiei, a declarat că a inspirat-o să încerce ceva similar. Programul cu sediul în Quebec a oferit pacienților și îngrijitorilor sau membrilor de familie intrarea gratuită la MMFA, ca o extensie a Comitetului pentru artă și sănătate al muzeului, înființat în 2017 pentru a studia efectele artei asupra pacienților care suferă de o serie de afecțiuni, inclusiv tulburări alimentare, boli mintale, cancer de sân și boala Alzheimer.