Cum se va dezvolta piata de rent a car electric din Romania in urmatorii ani?

Fata de anul 2020, valoarea cotei de piata pentru automobilele electrice a ajuns astfel la 10%. Deasemeni, in a 26-a conferinta organizata pentru schimbarile climatice, mai multi producatori auto au anuntat ca nu vor mai produce autovehicule pe baza de motoare termice. Compania Volkswagen a anuntat si ea ca pana la sfarsitul anului 2035, va produce doar autovehicule electrice.

Dupa cum vedem, intreaga planeta se indreapta catre a folosi mai mult masinile electrice. Si totusi…

Care va fi viitorul pietei de rent a car electric din tara noastra in urmatorii ani?

Piata globala de rent a car are valoarea de peste 80 de miliarde de dolari. Din aceasta piata, doar 4 miliarde sunt ocupate de inchirierile masinilor electrice. In Romania, inca nu a fost estimata valoarea pietei de rent a car electric. Cu toate acestea, putem sa obtinem cateva concluzii bazate pe cifrele obtinute pana in prezent. In tara noastra, piata de inchirieri auto este in valoare de 84 de milioane de euro. Din aceasta cifra doar cateva milioane de euro sunt reprezentate de inchirierile auto electrice.

Cu toate acestea, pentru a duce la bun sfarsit calculul nostru, vom presupune ca nu sunt inchirieri de masini electrice mai mult de 3 milioane de euro pe an.

Inchirierile autovehiculelor electrice se realizeaza destul de greu la noi in tara. Unul dintre motive ar fi ca nu foarte multe firme de rent a car detin in flota autovehicule din aceasta categorie. Astfel, daca se doreste inchirierea unei masini electrice in Romania, pe timpul verii va fi imposibil sa se gaseasca un exemplar disponibil. 

Cum va evolua piata de rent a car electric?

Firmele mari de inchirieri masini din orasele Bucuresti si Otopeni isi doresc in prezent sa adopte acest sistem. Este mult mai ecologic si mai putin costisitor pentru companie. Astfel, cheltuielile de pick-up si drop-off se vor realiza fara cheltuielile de combustibil. Cu toate acestea, avem mici probleme. Una dintre ele o reprezinta faptul ca sunt foarte putine statii de incarcare pentru acest tip de masini. In Vestul Europei si in Statele Unite, statiile de incarcare pentru automobilele electrice se afla in orice benzinarie. Din pacate, la noi in tara orientarea catre autovehiculele electrice se realizeaza destul de greu. Momentan, concluzia este ca nu sunt suficiente statii de incarcare. 

In prezent cerinta pentru masinile electrice pe piata romaneasca va creste semnificativ in urmatorii ani. Pana la inceputul anului 2022, brand-urile mari ca Mercedes, BMW si Tesla au fost cele care s-au implicat cel mai mult in producerea masinilor electrice. In acest moment, autovehiculele electrice reprezinta capul de afis al oricarui brand de autovehicule. In anul 2021, una din 10 masini inmatriculate in tarile dezvoltate a fost electrica. Deasemeni, trendul din piata de rent a car este in aceeasi directie ca si in industria auto.

Cum se va dezvolta piata de rent a car electric din Romania in urmatorii ani?

Toate trendurile presupun o crestere seminificativa in ceea ce priveste piata de rent a car electric. Cele mai mari site-uri de business din tara noastra, anticipeaza ca pentru anul 2023, piata de rent a car va avea o crestere de cel putin 300%. Pentru a fi realizat acest context, va trebui sa se indeplineasca anumite criterii. 

Una dintre criterii va fi sa se implementeze mai multe statii de incarcare in toata tara.

Implementarea mai multor statii de incarcare pentru autovehiculele electrice

Lipsa statiilor de incarcare reprezinta unul dintre marile motive, pentru care sunt atat de putine inchirieri de masini electrice. Avem o tara destul de mare, unde doar drumul de la Bucuresti catre Cluj-Napoca este de cel putin 400 de kilometri. Pentru o masina electrica cu o autonomie de 350 de kilometri, aveti nevoie de cel putin o incarcare. Una dintre putinele autovehicule electrice, care pot fi inchiriate si au o autonomie mai mare 300 de kilometri este Tesla. Aceasta vine in fata cu o baterie, care va tine cel putin 500 de kilometri.

In alte tari din Europa de Vest, numarul statiilor de incarcare pentru autovehiculele electrice este mult mai mare fata de Romania

Ea ar fi singurul autovehicul, care sa tina pana la destinatie. Cu toate acestea, daca s-ar tripla numarul statiilor de alimentare, serviciul de inchirieri auto pentru masini electrice, ar putea deveni mult mai util. Va vom da un mic exemplu, pentru a intelege contextul de fata: Imaginati-va ca in Ungaria, sunt de 3 ori mai multe statii de incarcare pentru autovehiculele electrice, fata de Romania. In aceasta tara, piata de rent a car pentru autovehiculele electrice are o valoare destul de mare.

Desigur, si situatia este de asa natura incat autovehiculele electrice sa functioneze de minune in acest stat. Oamenii sunt mult mai civilizati, tara este mult mai mica, iar statiile de incarcare sunt de 3 ori mai multe.

Evolutia tehnologiei din industria auto

Momentan sunt foarte multi producatori, care se indreapta catre autovehiculele electrice. Dupa cum am mentionat si in randurile de mai sus, marea majoritate a jucatorilor din industria auto se orienteaza catre aceasta piata. Trendul ecologic din prezent pare sa influenteze destul de mult companiile mari din zona auto. Cu toate acestea…

Nu exista un autovehicul electric care sa inlocuiasca ca si utilitate autovehiculul normal

Tesla este un exemplu destul de bun in foarte multe situatii. Numai ca, chiar si acest automobil, nu poate sa inlocuiasca autovehiculul pe baza de combustibil fosil. Motivul este unul singur: chiar si aceasta masina nu detine atat de multa autonomie, incat sa faca fata cerintelor unui sofer din rent a car.

Cerintele unui sofer de rent a car pentru autovehiculele electrice

Orice masina inchiriata va trebui sa indeplineasca cateva atributii. In primul rand, ea va trebui sa ofere soferului posiblitatea de a fi condusa fara intreruperi timp de 700 de kilometri. Si spunem acest lucru, pentru ca o persoana va putea face aceasta distanta destul de usor intr-o singura zi. Din aceasta cauza, autovehiculele electrice nu au ajuns la utilitatea unei masini normale. Mai mult de atat, pe piata de rent a car, clientii au nevoie sa circule. Unii dintre ei pot depasi chiar si 500 de kilometri intr-o singura zi. Imaginati-va un roman care a venit in tara noastra din strainatate.

El va profita de toata perioada petrecuta in tara pentru a-si vizita rudele, prietenii si a-si rezolva o parte din treburi.

Acesta a fost articolul nostru. Ati vazut cu aceasta ocazie Cum se va devolta piata de rent a car electric in urmatorii ani? Va multumim ca ati ajuns cu noi pana la sfarsit!