sâmbătă, decembrie 14

Mai bune decât opioidele: Calmarea durerii fără efecte secundare și fără dependență

Oamenii de știință au identificat noi substanțe care au un efect analgezic similar cu cel al opioidelor, dar fără aspectele negative, precum depresia respiratorie și dependența. În loc să activeze receptorii opioizi, acestea acționează prin stimularea receptorilor de adrenalină.

Acesta este rezultatul cercetărilor efectuate de o echipă internațională de cercetători condusă de Catedra de chimie farmaceutică de la FAU. Descoperirile lor reprezintă o piatră de hotar în dezvoltarea ameliorării durerii fără opioide și au fost publicate recent în renumita revistă științifică Science.

Deși opiaceele sunt o binecuvântare pentru mulți pacienți care suferă de dureri severe, acestea au și efecte secundare grave. Opioidele, și mai ales morfina, pot provoca greață, amețeli și constipație. De asemenea, acestea pot provoca adesea o respirație încetinită care poate duce chiar la insuficiență respiratorie. În plus, opioidele creează dependență – un procent ridicat din problema drogurilor din Statele Unite este cauzat de medicamentele pentru durere, de exemplu.

Peste tot în lume, cercetătorii caută analgezice alternative (medicamente pentru ameliorarea durerii) pentru a combate efectele medicale și sociale nedorite ale opioidelor, conform SciTechDaily. Prof. Dr. Peter Gmeiner, titular al catedrei de chimie farmaceutică, este unul dintre acești cercetători.

Gmeiner și o echipă de cercetători din Erlangen, China, Canada și SUA și-au îndreptat acum atenția către un nou receptor responsabil de legarea adrenalinei – receptorul adrenergic alfa 2A. Scopul consorțiului de cercetare este de a găsi un compus chimic care să activeze receptorul în sistemul nervos central fără a avea un efect sedativ.

Separarea cu succes a proprietăților analgezice și a sedării reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea de medicamente non-opioide pentru durere. Este deosebit de demn de remarcat faptul că noile soluții identificate sunt relativ ușor de fabricat și de administrat pe cale orală pacienților.