Un obicei este o rutină pe care o repetați, adesea fără să știți sau fără să aveți nevoie de efort. Unele obiceiuri sunt bune, altele sunt rele. Crearea unor obiceiuri sănătoase și renunțarea la obiceiurile proaste sunt benefice pentru sănătatea mintală și bunăstarea dumneavoastră, iar Healthdirect Australia vine cu unele sfaturi.
Obiceiurile bune includ:
– o dietă sănătoasă și exerciții fizice
– o rutină sănătoasă de somn
– relații sănătoase
– practicarea unei comunicări asertive
– echilibru între viața profesională și cea privată
– buna gestionare a timpului
– gestionarea stresului
– relaxare și mindfulness
Cum poți crea obiceiuri bune?
Crearea de noi obiceiuri poate fi o provocare. Este deosebit de greu să schimbi totul deodată. Este mai ușor să vă stabiliți obiective mici, realiste și realizabile. Acest lucru vă ajută să vă creați un sentiment de încredere și să încurajați atingerea altor obiective legate de obiceiuri pe care le puteți dezvolta. De exemplu, dacă doriți să vă formați obiceiuri bune de mișcare, începeți prin a face plimbări scurte, în majoritatea zilelor din săptămână. Odată ce v-ați format un obicei, puteți ajunge la o activitate mai intensă sau la plimbări mai frecvente.
S-ar putea să vă ia câteva luni pentru a vă crea un nou obicei. Pentru a forma un obicei, repetiția este esențială. Trebuie să includeți activitatea în rutina dumneavoastră obișnuită. Poate fi de ajutor dacă obiceiul este ceva ce vă doriți cu adevărat și ceva care se aliniază cu valorile dumneavoastră.
Este important să vă faceți timp pentru obiceiul pe care doriți să vi-l formați. Puteți încerca să țineți evidența obiectivelor dvs. astfel:
– ținând un jurnal, într-un caiet sau digital
– folosind un planificator de perete
– fiind responsabil în fața unui prieten sau a unui membru al familiei
Multe obiceiuri sunt declanșate de evenimente. De exemplu, spălatul pe mâini este declanșat de mersul la toaletă. Atunci când vă formați un obicei, încercați să stabiliți factori declanșatori pentru acesta ca parte a rutinei dvs. existente. Acestea ar putea include:
– un anumit moment al zilei
– un loc, cum ar fi parcul, bazinul de înot sau sala de sport
– un eveniment, cum ar fi trezitul sau luarea prânzului
Poate fi util să stabiliți factori declanșatori care sunt, de asemenea, asociați cu ceva ce vă place. Acest lucru vă poate ajuta să vă formați obiceiul sănătos.
De asemenea, puteți seta memento-uri care să vă ajute să vă mențineți obiceiurile bune. Dacă utilizați un jurnal online, setați memento-uri automate pe telefon sau computer. Există, de asemenea, aplicații disponibile care vă ajută cu stabilirea obiectivelor și a noilor obiceiuri.
Anunțați-vă familia și prietenii despre obiectivele dvs. și despre obiceiul pe care doriți să îl formați. Ei vă pot oferi sprijin și încurajare, ceea ce vă poate ajuta să rămâneți motivat.

Instrumente pentru a vă ajuta să vă creați un obicei sănătos
Iată o modalitate de a vă ajuta să vă creați un obicei sănătos:
- Decideți-vă obiectivul.
- Alegeți o acțiune simplă pe care o puteți întreprinde în fiecare zi.
- Planificați când și unde veți întreprinde acțiunea – alegeți un moment și un loc pe care le întâlniți în fiecare zi a săptămânii.
- De fiecare dată când întâlniți acel moment și loc, treceți la acțiune.
- Felicitați-vă atunci când vă regăsiți îndeplinind acțiunea.
Utilizați regula 80/20. De exemplu, amintiți-vă că este mai bine să mâncați bine 80% din timp și să vă răsfățați 20%, decât invers. Dacă vă stabiliți obiective nerealiste, cum ar fi „Mă voi culca înainte de ora 23:00”, vă va fi greu să reveniți pe drumul cel bun atunci când ratați o zi.