vineri, decembrie 13

8 obiceiuri „sănătoase” care s-ar putea să nu fie atât de sănătoase

Este bine să vrei să fii sănătos. Dar unele obiceiuri „sănătoase” nu sunt chiar atât de sănătoase până la urmă. Ele ar putea fi chiar nocive pentru tine.

Utilizarea bețișoarelor de vată pentru a vă curăța urechile

Ceara de urechi este normală, inofensivă și ajută la protejarea urechilor de infecții. Cu toate acestea, unora le place să își bage bețișoare de vată în urechi ca și cum ar căuta aur.

Nu ar trebui să introduceți bețișoare de vată, degete sau orice alt obiect în ureche, deoarece acest lucru poate împinge ceara și mai mult înăuntru și ați putea să vă deteriorați urechea.

8 obiceiuri „sănătoase” care s-ar putea să nu fie atât de sănătoase
Imagine: Daniel Dan outsideclick de la Pixabay

Duș de două ori pe zi

O piele sănătoasă are un strat de ulei și un echilibru între bacteriile bune și microorganismele bune. Băile prea dese pot perturba acest echilibru, ducând la uscăciunea, iritarea sau mâncărimea pielii și la distrugerea bacteriilor normale.

Utilizarea cremei antiseptice pe răni

Dacă sunteți părinte, s-ar putea să credeți că faceți ceea ce trebuie aplicând puțină Betadină pe zgârietura copilului dumneavoastră. Dar cremele sau soluțiile antiseptice nu sunt recomandate pentru rănile pe care le tratați acasă – curățarea temeinică a locului cu apă este suficientă pentru a reduce riscul de infecție.

Potrivit Spitalului Regal pentru Copii din Melbourne, produsele antiseptice puternice care conțin peroxid de hidrogen sau iod pot provoca, de fapt, deteriorarea țesuturilor.

Să te duci direct la dezinfectantul de mâini

Dezinfectantul pentru mâini „antibacterian” ar putea părea un pariu mai sigur, dar studiile arată că spălarea mâinilor cu apă și săpun simplu este mai eficientă în distrugerea germenilor precum Cryptosporidium, norovirusurile și gripa.

Acestea fiind spuse, dacă nu aveți acces la apă și săpun, dezinfectantul pentru mâini care conține alcool este o alternativă excelentă.

Administrarea de suplimente cu vitamine

Cu câteva excepții – inclusiv acidul folic pentru femeile însărcinate – nu există nicio dovadă că suplimentele de vitamine ar face vreo diferență în ceea ce privește sănătatea majorității oamenilor. Multivitaminele sunt considerate de mulți experți ca fiind o risipă de bani. Este mai bine să obțineți toate vitaminele și mineralele de care aveți nevoie dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată.

Rețineți, suplimentele pot fi periculoase dacă luați prea multe vitamine sau minerale din oricare dintre ele.

Clătirea cu apă de gură

Te speli pe dinți cu îndemânarea unui pictor renascentist, folosești cu religiozitate ața dentară și te speli cu apă de gură. Sună sănătos, nu-i așa? Obiceiul tău zilnic de a te spăla cu apă de gură, însă, s-ar putea să îți facă mai mult rău decât bine.

Există o multitudine de tipuri de apă de gură cu multe ingrediente diferite. Unele vin cu efecte adverse, în timp ce altele s-au dovedit a nu funcționa mai bine decât un placebo (doar îți fac gura să se simtă curată). Există chiar o legătură între apele de gură care conțin alcool și cancerul oral.

Desigur, unele tipuri de apă de gură pot ajuta la controlul plăcii bacteriene și al gingivitei, în special la persoanele care nu sunt capabile să se spele corect pe dinți și să folosească ața dentară. Să vă dați seama care dintre ele, dacă este cea potrivită pentru dumneavoastră, este complex și cel mai bine se face cu ajutorul unui medic dentist.

Deveniți mai ecologic cu batiste reutilizabile

Este bine să optați pentru produse reutilizabile în locul celor de unică folosință, atunci când este posibil (de exemplu, paiele și ceștile de cafea), dar batistele de modă veche ar putea fi o excepție. Virușii răcelii și gripei care trăiesc în picăturile rezultate în urma suflării nasului sau a strănutului pot supraviețui ore întregi pe suprafețe – chiar și pe țesături. Cel mai bine este să folosiți un șervețel și să îl aruncați imediat la coșul de gunoi.

Băutura Kombucha

Această băutură fermentată a devenit un substitut popular al băuturilor răcoritoare și al sucurilor, dar, la fel ca aceste băuturi, kombucha este acidă, ceea ce înseamnă că poate uza smalțul protector al dinților.

Și, potrivit Autorității alimentare din NSW, multe mărci de kombucha și alte băuturi fermentate, cum ar fi berea de ghimbir și kvass, conțin alcool – un produs secundar al procesului de fermentare. Unele conțin chiar suficient pentru a fi considerate băuturi alcoolice.

Copiii, femeile însărcinate sau care alăptează, persoanele care iau anumite medicamente și persoanele care intenționează să conducă vehicule trebuie să știe că băuturile fermentate pot crește nivelul de alcool din sânge.

Sursa.