luni, aprilie 15

Sisteme de operare pentru calculatoare mai vechi

Sistemele de operare evoluează continuu, la fel și celelalte programe. Acestea solicită în general și mai multe resurse o dată cu trecerea timpului.

Surprinzător sau nu, Windows 10 este prietenos la acest capitol. Are nevoie de un procesor de doar 1 Ghz, 2 GB de memorie RAM și 20 GB de spațiu. E posibil însă că unele programe să nu funcționeze la fel de bine cu aceasta configurație.

Pentru cei care au un desktop sau laptop cu și mai puține resurse, sau cei care vor pur și simplu un sistem de operare și mai suplu, iată câteva variante recomandate de luat în calcul.

Lxle

Dezvoltatorii au proiectat LXLE în mod special pentru a funcționa pe hardware mai vechi. Pentru LXLE, utilizatorii au nevoie de un procesor modern, cu 512 MB de RAM și 8 GB de spațiu de stocare. Dezvoltatorii recomandă 1GB de memorie RAM pentru o experiență de navigare web corespunzătoare.

LXLE dispune de un design similar cu experiența desktop-ului Windows. În ciuda acestui fapt, distribuția se concentrează pe a fi simplă, cu actualizări regulate.

O comunitate puternică contribuie la dezvoltarea LXLE, care se bazează pe Ubuntu și Lubuntu. Majoritatea utilizatorilor nu vor întâmpina probleme de învățare prea mari și vor găsi sistemul de operare destul de simplu de utilizat.

Linux Lite

Linux Lite îi ajută pe utilizatori să treacă de la Windows la Linux. De asemenea, sistemul de operare rulează destul de bine pe majoritatea echipamentelor hardware, chiar și cu o memorie RAM foarte mică pentru standardele actuale.

Un procesor de 1Ghz cu 768 MB de RAM și 8 GB de stocare permit ca distribuția să funcționeze. În Linux Lite, utilizatorii primesc acces la programe obișnuite din Windows, precum Firefox și chiar Spotify.

O varietate de caracteristici Windows și Linux sunt integrate în Linux Lite pentru a face tranziția mai ușoară pentru utilizatori. Distribuția este suficient de puternică pe toate tipurile de hardware pentru a se simți rapidă și ușoară.

Lubuntu

Lubuntu este cel mai bine descris ca fiind suplu în ceea ce privește performanța și simplu în ceea ce privește designul. Utilizatorii întâlnesc un mediu desktop de bază cu o varietate de aplicații preinstalate.

În această distribuție, totul este conceput pentru a funcționa pe un hardware minimal și pentru a utiliza resurse minime. Un procesor Celeron sau Pentium asociat cu 128 MB de RAM și 2 GB de spațiu de stocare poate rula Lubuntu.

În ciuda faptului că este o versiune simplă, Lubuntu dispune de posibilitatea de a personaliza desktop-ul și de a rula diverse aplicații.

Android-x86

Android-x86 este conceput pentru a implementa sistemul de operare Android pe un laptop sau pe un PC de birou.

Sistemul de operare este compatibil atât cu procesoarele Intel și AMD, cât și cu procesoarele ARM. O mică echipă de dezvoltare a construit de la zero anumite caracteristici ale sistemului de operare pentru a permite funcționarea corectă.

Android-x86 reușește să aducă sistemul de operare Android pe un mediu desktop. Chiar și serviciile Google Play Services sunt disponibile în această distribuție.

Pentru acesta sunt necesare un procesor pe 32 de biți și 1,2 GB de RAM cu 3 GB de spațiu de stocare.

Slax

Utilizatorii pot instala Slax pe 32 sau 64 de biți cu un procesor x86 și 512 MB de RAM. Cu toate acestea, versiunea pe 32 de biți va rula de fapt pe hardware din 1995, ceea ce este uimitor.

Slax prioritizează personalizarea mai presus de orice, iar sistemul de operare se bazează pe module pentru a funcționa. Fiecare aplicație sau caracteristică din Slax este conținută în propriul modul.

Fiecare modul este complet autonom, astfel încât utilizatorii păstrează un control total asupra sistemului de operare.

Slax vine cu câteva module integrate în mod implicit, inclusiv un browser web și un editor de text. Fără îndoială, această structură unică face ca Slax să fie atât puternic, cât și foarte compatibil cu toate tipurile de hardware.

Q4OS

Q4OS oferă variante de desktop Plasma și Trinity cu cerințe minime de sistem.

Instalarea Plasma este disponibilă cu un procesor de 1 Ghz cu 1 GB de RAM și 5 GB de spațiu de stocare.

Pe de altă parte, Trinity necesită un CPU de 300 Mhz, 128 MB de RAM și 3 GB de spațiu de stocare. Cele mai multe sisteme de operare nici măcar nu vor porni pe un astfel de hardware, așa că numai această performanță este lăudabilă.

În Q4OS, utilizatorii primesc un sistem de operare puternic și agil. Q4OS primește actualizări regulate și patch-uri de securitate. O varietate de aplicații instalabile sunt disponibile prin Q4OS.