Multe dintre destinațiile exotice preferate ale românilor rămân deschise pe timpul sezonului de iarnă-primăvară 2021-2022. Printre țările cu cele mai relaxate condiții de călătorie se numără Egiptul, Emiratele Arabe Unite, dar și insule precum Maldive sau Zanzibar. La polul opus se află Indonezia.
Similar cu anul trecut, pandemia de Covid a impus noi măsuri de călătorit pentru doritorii de vacanțe exotice. Aflată în plin val patru pandemic, România întâmpină măsuri de călătorie relaxate în multe dintre destinațiile exotice preferate de români și are dificultăți în a accesa piețele turistice din Asia de Sud-Est.
Europa Liberă a discutat cu mai mulți tur-operatori din domeniul turismului pentru a înțelege în ce direcții aleg românii să se orienteze în perioada iernii și a primăverii din acest sezon.
Egiptul, printre cele mai populare destinații
Intențiile de călătorit ale românilor diferă în funcție de restricțiile pe care anumite țări le adoptă împotriva turiștilor străini. Cu toate acestea, anumite destinații rămân în continuare deschise turiștilor din jurul lumii, inclusiv românilor.
Cristian Pandel, CEO la Christian Tour, a precizat că pentru perioada de toamnă-iarnă, stațiunile Hurghada și Sharm el Sheikh din Egipt rămân cele mai căutate de români. Alte locații exotice populare includ Zanzibar, Maldive, Dubai, Mauritius, Mexic, Republica Dominicană și Kenya.
„Egiptul este și va rămâne vedeta sezonului de toamnă-iarnă-primăvară, beneficiind de condiții climatice optime, dar și de tarife extrem de prietenoase pentru turiștii din România. Gama variată de opțiuni de cazare all inclusive, durata relativ scurtă a zborului și activitățile ce se pot desfășura în Egipt coroborate cu incidența foarte redusă a răspândirii virusului SARS-CoV-2 reprezintă fără îndoială atuuri importante pentru ca această destinație să rămână în topul alegerii turiștilor români în perioada rece”, a explicat acesta.
Condițiile de intrare în Egipt rămân la un nivel minim. Potrivit ministerului Afacerilor Externe, românii care călătoresc în Egipt trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test molecular PCR, efectuat cu 72 de ore înainte de călătorie, sau un certificat de vaccinare cu ambele doze. Ultima doză trebuie efectuată cu 14 zile înainte de intrarea în țară.
Dubaiul, în topul destinațiilor calde din acest sezon
Dubai este una dintre destinațiile exotice preferate și în acest an de foarte mulți români. Orașul din Emiratele Arabe Unite menține restricții minime de intrare pe teritoriul său.
Potrivit autorităților locale, toți turiștii care călătoresc înspre Dubai trebuie să dețină rezultatul negativ al unui test PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de plecare. Pentru a călători în interiorul țării înspre Abu Dhabi, turiștii vaccinați nu vor mai trebui să se testeze pentru Covid.
Pandel a explicat motivele pentru care Dubaiul rămâne în topul preferințelor românilor.
„Un exemplu în acest sens poate fi considerat Dubaiul, care a crescut mult în interesele românilor pentru perioada de iarnă-primăvară, comparativ cu 2020. Practic, se revine la interesul crescut de dinainte de pandemie, în condițiile în care Dubaiul este și gazda Expoziției Mondiale, care abia s-a deschis și va rămâne o atracție majoră timp de 6 luni cât rămâne deschisă”, a declarat acesta pentru Europa Liberă.
„În premieră totală pentru piața românească de travel, în perioada decembrie 2020 – aprilie 2021, au decolat din mai multe orașe ale țării, numeroase curse charter directe către Zanzibar, Maldive, Republica Dominicană sau Kenya.”
Potrivit lui Pandel, agenția de turism a decis lansarea unor noi curse charter directe spre destinații pe care nu le-a operat în trecut.
Același curaj l-au manifestat și alți operatori turistici, precum TUI TRAVELCENTER. Ștefan Joos, manager general la TUI, a precizat că agenția a deschis recent prima cursă de tip charter din București către Cancun, Mexic.
Asia de Sud-Est, măsuri dure de combatere a pandemiei
Ambele agenții de turism nu se grăbesc să introducă oferte către țări din Asia de Sud-Est, mai precis către Thailanda sau Indonezia.
Potrivit ministerului Afacerilor Externe, românii nevaccinați care intenționează să călătorească în Thailanda vor fi obligați la intrarea pe teritoriul țării să se carantineze într-o unitate hotelieră aprobată de autoritățile locale timp de zece zile. Persoanele vaccinate sunt exceptate de la această regulă.
„Momentan, nu simțim o presiune din partea pieței pe această destinație. Thailanda întotdeauna a fost atractivă atât ca preț cât și din punct de vedere al calității. Însă problema carantinării este una destul de spinoasă, care împiedică pe foarte mulți oameni să se aventureze către această destinație. Dacă condițiile de intrare în țară vor fi mai prietenoase, fără să fie nevoie de carantinare, atunci ar putea să devină înteresantă destinația pentru un charter de 7 nopți”, a transmis Joos.
Turiștii mai sunt obligați, totodată, să prezinte dovada unui test PCR negativ, efectuat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în Thailanda, indiferent dacă sunt sau nu vaccinați și să dețină o asigurare medicală ce acoperă cheltuieli medicale în valoare de minimum 50.000 de dolari.
În Indonezia, autoritățile au redeschis insulele Bali și Riau pentru turiștii din 19 țări care doresc să-și petreacă vacanțele pe timpul iernii sau primăverii acolo.
România, din păcate, nu se află pe lista țărilor ce au acces la teritoriul indonezian. Pentru ca românii să poată ajunge în Bali, aceștia ar trebui să petreacă cel puțin 14 zile într-o țară sau teritoriu de pe lista verde a autorităților indoneziene.
Maldivele, în ușoară scădere a popularității la români
Alin Burcea, proprietarul agenției de turism Paralela 45, a afirmat că prețurile unei oferte pentru o vacanță în Maldive au crescut pentru anul 2021. Anul trecut, potrivit acestuia, o vacanță acolo era cu 30% sub prețul din prezent.
Așa cum menționează și Joos, creșterea prețurilor a avut loc în condițiile în care cererea pentru vacanță în Maldive a crescut. Destinația rămâne, însă, populară în rândul românilor.
„Maldivele, acum 2-3 ani, părea o destinație exclusivistă și mai cu seamă accesibilă doar unei pături anume a societății. Astăzi ea este mult mai accesibilă. Dacă cineva este puțin atent, plătește în Maldive puțin mai mult decât un sejur la Mamaia. Și spun asta cu toată răspunderea”, a punctat managerul TUI pentru Europa Liberă.
La momentul de față, aproximativ 8 din 10 români care vin la TUI se interesează de un concediu în străinătate. Datorită pandemiei de Covid și a măsurilor de restricție adoptate deseori de la o zi la alta, majoritatea românilor au acceptat că astfel de concedii nu mai pot fi planificate cu multe luni înainte.
Potrivit lui Joos, românii își programează vacanțele în zonele exotice în medie cu o lună înainte de plecare.
„Da, s-au redus foarte mult perioadele de achiziție. Nu se mai fac neapărat rezervări cu șase, opt luni înainte, sau cu un an. Conceptul ăsta s-a redus foarte mult. Iar perioada de rezervare este, în medie, o lună – poate chiar trei săptămâni”, a continuat el.
În prezent, Maldivele le cer călătorilor să dețină un test PCR cu rezultatul negativ cu 96 de ore înainte de intrarea pe teritoriul său.
În 2020 la nivel național, aproximativ 57% de români au ales să călătorească în străinătate. Cele mai multe vacanțe în străinătate ale românilor au fost în Grecia și Turcia, urmat apoi de destinațiile mai îndepărtate. Studiul a fost efectuat pe 1.840 de persoane.
Guvernul României a actualizat joi, 4 noiembrie, lista ce clasifică țările sau teritoriile în funcție de incidența cumulată Covid. Maldivele se află în zona roșie, cu o incidență de 3.0 la mia de locuitori. Thailanda se află în zona galbenă, cu o incidență de 1.8 la mia de locuitori, în timp ce Emiratele Arabe Unite, Egiptul și Indonezia se află pe lista verde, cu incidența sub 1 la mia de locuitori.