Editura Mundus Artium a anunțat acordarea Premiului Mundus Artium poetei, traducătoarei și eseistei române Liubița Raichichi.
Autoare a peste treizeci de cărți, Raichichi scrie atât în limba română, cât și în limba sârbă. Este o traducătoare prolifică de proză și poezie, precum și o traducătoare de documente oficiale în cadrul proiectelor româno-sârbe sponsorizate de Uniunea Europeană.
De asemenea, activă în viața politică și civică, Raichichi a devenit una dintre foarte puținele femei membre ale primului Parlament românesc ales în mod democratic în perioada post-comunistă. Între 2010 și 2021, ea a ocupat funcția de director al unei filiale a Ministerului Culturii din țara sa în județul Caraș-Severin, situat la granița României cu Serbia.
Premiul anual Mundus Artium onorează o viață întreagă de realizări literare majore în orice limbă sau gen literar, iar câștigătorii sunt stabiliți de comitetul editorial al Mundus Artium și de consilierii săi.
Liubița Raichichi s-a născut la 19 ianuarie 1962, în Moldova Nouă din Caraș-Severin, ca descendentă a unei familii de sârbi care s-a întors după deportarea de către regimul comunist românesc a minorităților etnice și a grupurilor sociale nedorite în regiunea sălbatică a Bărăganului. Raichichi și-a petrecut copilăria în apropierea locului unde fluviul Dunărea curge din Serbia în România, într-un sat numit Belobreșca, care înseamnă „piersică albă” și cunoscut în România ca „sat de poeți”.
Printre volumele de poezie și eseuri ale scriitoarei se numără: Vertru na istinu (Cu adevărul în fața vântului); Tiśina pred srpsku reć (Liniște înaintea unui cuvânt sârbesc); Bogu iza leda (În spatele Domnului); Pomilovanje (Ai milă de noi); Știința despre iluzii (Nauka o iluzijama); Voljena u slobodno vreme (Iubit în timpul liber al cuiva); Sârbește, într-o limbă necunoscută (Sârbește într-o limbă necunoscută); Jovan nebeski (Ioan cel Ceresc); Vasko Popa – o frontieră poetică (Vasko Popa – o frontieră poetică); San, moźda (Vis, poate); Ljubavnadlanu. com (loveonpalm.com); Ljubavne pesme o ratu (Poeme de dragoste din război); Orfani de Dumnezeu și multe altele. Opera ei a fost tradusă în mai multe limbi europene.
Raichichi este doctor în filologie al Universității de Vest din Timișoara. Teza sa, intitulată Vasko Popa în literatura română, a stat mai târziu la baza unei cărți bine primite.
Printre premiile, distincțiile și onorurile acordate lui Raichichi se numără statutul de Merit Cultural în Grad de Cavaler, Categoria I, pentru Literatură, conferit de Președinția României și Ministerul Culturii. De asemenea, deține titlul de Cetățean de Onoare al Municipiului Reșița, acordat „pentru merite extraordinare în sporirea prestigiului și renumelui” municipiului reședință de județ din Caraș-Severin.
Filiala Timișoara a Uniunii Scriitorilor din România i-a acordat lui Raichichi Premiul pentru Poezie, precum și Premiul pentru Literatură al anului 2000. Juriul revistei literare „Poesis” a selectat-o pentru un Premiu special pentru poezie. De asemenea, este laureată a Premiului „Nichita Stănescu”. Premiul „Nichita Stănescu”, acordat în cadrul inițiativei culturale „Serile de poezie Nichita Stănescu”, dedicată renumitului poet român al secolului XX.
De trei ori laureat al Premiului „Balcanica” pentru traducere, Raichichi a fost laureata Premiului „Stojan Stiv Tešić” al Republicii Serbia. acordat pentru promovarea literaturii sârbe în România, precum și de statueta și distincția Ordinului Național „Kapetan Miša Anastasijeviċ” al Serbiei.
Ministerul Diasporei din cadrul Republicii Sârbe și Uniunea Cultural-Educațională din Serbia i-au acordat lui Raichichi Insigna de Aur a Uniunii.