miercuri, iulie 3

5 cărți de programare care te ajută să începi o carieră în IT

Aceste cărți de programare îți oferă un tur complet în universul codării din mai multe perspective. Atât începătorii, cât și programatorii ceva mai experimentați care doresc să-și extindă cercul de cunoștințe, managerii și chiar aspiranții la statutul de manager, cu toții vor învăța câte ceva din aceste volume. Totuși, chiar și cele mai bune cărți de programare nu se compară cu exercițiile la un curs. Dacă vrei să descoperi mai bine acest domeniu, la finalul acestui articol ai cursuri gratuite pe care le poți accesa din confortul propriei case. 

Imagine: Tumisu de la Pixabay

1. The Pragmatic Programmer: From Journeyman to Master, de Andrew Hunt și David Thomas

Lansată inițial în 1999, această carte a rămas constant un bestseller în rândul programatorilor, dar și un manual pentru universități de profil. Materialul continuă să fie de actualitate prin poveștile și anecdotele prezentate, dar și prin sfaturile valoroase oferite dezvoltatorilor de software. Când a fost lansată, această carte a contribuit și la popularizarea mai multor termeni și expresii ce țin de programare. În plus, o nouă ediție a cărții a fost lansată în septembrie 2019 la cea de-a 20-a aniversare a volumului, completată cu o revizuire extinsă a materialului inițial. Dacă originalul a fost bun, acesta este excelent. Nu numai că este actualizat pentru a reflecta noile realități ale tehnologiei – aproximativ o treime din carte conține informații complet noi – dar și restul textului a fost editat pentru a oferi o și mai bună imagine de ansamblu.

2. The Self-Taught Programmer: The Definitive Guide to Programming Professionally, de Cory Althoff

Althoff este un programator autodidact care s-a angajat la eBay, însă a descoperit că mai există o mulțime de lucruri de învățat pentru a deveni un programator profesionist. Această carte este una dintre cele mai bune cărți de programare pentru cei care învață să programeze, dar și pentru alți programatori autodidacți ce caută să-și extindă și să-și ducă abilitățile la un nou nivel. Printre subiectele dezbătute sunt incluse programarea orientată pe obiecte pentru începători, elementele fundamentale de arhitectură și practicile de codificare pentru dezvoltarea de software.

3. Refactoring: Improving the Design of Existing Code, de Martin Fowler și Kent Beck

În calitate de programator, o mare parte a activității tale va fi dedicată rescrierii codului deja existent pentru a îmbunătăți un produs. Nu este mereu vorba doar de generarea propriilor idei; va trebui, de asemenea, să înțelegi și munca altor persoane și să o îmbunătățești periodic. Și aici îți sare în ajutor volumul scris de Martin Fowler și Kent Beck. El te va ajuta să descoperi principiile după care să te ghidezi în a face astfel de schimbări pentru care ele să fie ușor de înțeles și, eventual, de modificat ulterior.

4. Think Like a Programmer: An Introduction to Creative Problem Solving, de V. Anton Spraul

O bună parte din meseria de programator este dedicată rezolvării problemelor. Dezvoltarea unui program de succes va veni probabil cu multe probleme de codare, iar rezolvarea lor în mod corespunzător este importantă pentru succesul tău în carieră. Acest volum prezintă modul în care programatorii experimentați rezolvă astfel de probleme și (după cum sugerează și titlul) te învață să gândești ca un programator. A fi creativ este o parte incredibil de importantă a codării, iar această carte te va ajută să înțelegi acest aspect și să profiți din plin de creativitate. Pe lângă faptul că te ajută să rezolvi probleme, această carte acoperă, de asemenea, subiecte precum alegerea structurii corecte a datelor, dezvoltarea de strategii utile și deprinderea utilizării unor instrumente de programare mai avansate.

5. The Complete Software Developer’s Career Guide, de John Somnez

În timp ce unele persoane sunt interesate de programare doar la nivelul de hobby, cei mai mulți vor să facă o carieră din ea. Dacă acesta este și scopul tău, atunci această carte este pentru tine. Chit că ai toate abilitățile și cunoștințele tehnice, de multe ori ai nevoie de mai mult pentru a obține un loc de muncă în domeniu. Această carte este despre învățarea acestor abilități suplimentare care te pot ajuta să reușești în domeniu. Ce limbaj să înveți, cum să răspunzi la întrebările interviului de angajare, cum să colaborezi cu colegii de muncă și cum să-ți completezi lacunele, toate aceste aspecte sunt acoperite în volumul de față, plus multe altele. Deși această carte este diferită de altele care pur și simplu te învață să codezi, este la fel de valoroasă și poate contribui cu siguranță la cariera oricărui începător în programare. Cartea te poate motiva să te îmbunătățești și să te transformi într-un candidat mai bun pentru orice job de software developer.

Completează-ți lecturile cu un curs gratuit în domeniu!

Îți dorești un job în IT, dar nu ai experiență? Aplică la cursurile gratuite organizate de eJobs, printr-un proiect cofinanțat din Fondul Social European, parte a programului Operațional Capital Uman 2014-2020. Calificarea obținută în urma cursurilor merită adăugată în CV-ul tău! Primul pas este să definești ce curs ți se potrivește. Dacă ești atent la detalii și la identificarea erorilor în site-uri, poți alege cursul de Tester. Dacă ai înclinație spre design, poți alege cursul de Programator Java.

Ce trebuie să știi despre cursurile în IT

Cursurile sunt 100% gratuite, finanțate prin fonduri europene
Au loc de luni până vineri, între 18:00-20:00, și sâmbătă, între 09:00-12:00
Te ajută să faci reconversia către un job în domeniul IT
Se întâmplă 100% online
Te învață o abilitate practică, căutată pe piața muncii
Includ consiliere în carieră

Cursurile gratuite în IT sunt disponibile prin:

PROGRAMUL OPERAŢIONAL CAPITAL UMAN 2014-2020

Axa Prioritară 6 – Educație și competențe ID

proiect: POCU/726/6/12/135988

Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020