miercuri, iunie 26

8 fructe și legume bogate în licopen, un compus vegetal cunoscut pentru întărirea sănătății

Există diferite tipuri de carotenoizi, iar licopenul este una dintre formele care conferă anumitor fructe și legume culoarea lor vibrantă de la roșu la roz deschis, cum ar fi roșiile și pepenele roșu. „Licopenul este un antioxidant care a fost legat de îmbunătățirea tensiunii arteriale și a sănătății cardiovasculare, de reducerea colesterolului și de combaterea unei varietăți de cancere”, spune Laura Iu, dietetician autorizat și fondator al Laura Iu Nutrition. Având în vedere că bolile de inimă și cancerul sunt principalele cauze de deces în Statele Unite, integrarea alimentelor bogate în licopen poate fi o formă de prevenire a bolilor. Deși în prezent nu există o doză zilnică recomandată pentru licopen, Iu spune că opt până la 21 de miligrame pe zi este un interval plauzibil pentru beneficii optime.

În timpul procesului metabolic, corpul nostru produce în mod natural molecule instabile numite radicali liberi. „Atunci când acești radicali liberi se acumulează în organism, pot provoca deteriorarea celulelor. Așadar, prin consumul de alimente cu licopen, ajutăm la combaterea radicalilor liberi și prevenim deteriorarea în continuare a celulelor sănătoase”, explică Iu. Acest proces, la rândul său, combate simptomele inflamației cronice care sunt legate de consecințele pe termen lung asupra sănătății, cum ar fi bolile cardiovasculare și Alzheimer.

8 alimente bogate în licopen care pot contribui la creșterea longevității

  1. Roșiile

Roșiile și produsele din roșii procesate sunt ambele surse excelente de licopen, dar produsele din roșii procesate au, în mod surprinzător, o biodisponibilitate mai mare decât roșiile proaspete. Atunci când ne uităm la diferite produse de tomate, Iu spune că aceste opțiuni care conțin cel mai mult licopen la 100 de grame

  1. Cartofii dulci

Cartofii dulci sunt deja cunoscuți pentru că sunt surse excelente de vitamina A, fibre și pentru că contribuie la o piele strălucitoare, dar sunt, de asemenea, surse excelente de licopen. Aceștia pot servi ca o gustare excelentă după antrenament, ca garnitură (cartofi dulci prăjiți toată ziua, vă rog) sau adăugați la un curry.

  1. Grapefruit roz

Jumătate de grepfrut conține aproximativ două miligrame de licopen și este considerat, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina C.

  1. Portocalele roșii

Spre deosebire de portocalele standard, portocalele roșii au o aromă florală sau acrișoară și o culoare mai închisă datorită conținutului de licopen.

  1. Pepene roșu

Pepenele roșu nu este doar o gustare răcoritoare în timpul lunilor mai calde, ci poate conține la fel de mult sau chiar mai mult licopen decât roșiile crude, în funcție de soi și de condițiile de creștere. O cană și jumătate de pepene roșu conține între nouă și 13 miligrame de licopen.

  1. Papaya

Nu numai că papaya poate ajuta la ameliorarea indigestiei și a constipației, dar este și o sursă bună de licopen. Adăugați papaya în smoothie-ul de dimineață, luați-o ca o gustare hidratantă sau adăugați-o la o salsa proaspătă.

  1. Guava

Guava este un fruct tropical delicios, cu o piele galbenă sau verde deschis și roșu intens sau roz proaspăt. Potrivit Iu, acest fruct puternic conține peste cinci miligrame de licopen la 100 de grame și conține vitamina C, vitamina A și omega 3. Poți opta să mănânci guava ca atare sau adăugată într-o cremă.

  1. Ardei gras roșu

Ardeii grași roșii sunt super versatili și pot fi adăugați în aproape orice fel de mâncare, cum ar fi salata de mai jos.