marți, iunie 11

Expoziție franco-vietnameză de fotografie, disponibilă online

Institutul de Informare în Științe Sociale (ISSI) și Școala Franceză de Studii Asiatice (EFEO) prezinta o galerie foto virtuală comună, care include un număr mare de fotografii realizate în Vietnam și în alte țări asiatice de la începutul secolului XX până în anii 1980.

Aceasta reunește colecția istorică a fototecii EFEO, care avea atunci sediul la Hanoi, și vechea colecție a IISS, care a continuat să o îmbogățească timp de aproximativ douăzeci de ani. EFEO completează în mod regulat cu fotografii aceste arhive și le publică online pe măsură ce devin disponibile.

Această bază de date a fost construită în jurul nucleului comun întreținut de IISS și EFEO (de la crearea EFEO până în 1956). Deși duplicarea este inevitabilă, cele două instituții au optat pentru tratamente diferite ale arhivelor lor. IISS prezintă documentul original în întregime: fotografia plastifiată pe un suport care poartă informații despre aceasta. EFEO, în schimb, a optat pentru digitalizarea fotografiei și a plasat informațiile despre aceasta în paralel într-o bază de date care i-a permis să pună fotografiile online începând din 2014.

Notele care însoțesc aceste fotografii sunt originale, ele au fost redactate de echipa franco-vietnameză a serviciului fotografic al EFEO până în 1956, iar apoi, pentru fotografiile mai recente, de către Institutul de Informare în Științe Sociale din Vietnam.

Galeria este disponibila pe site-ul EFEO.