joi, august 22

Iată cum au fost evaluate 10 diete populare în privința sănătății inimii

Te gândești să încerci o nouă dietă, dar nu știi exact ce să alegi? O analiză bazată pe dovezi a 10 diete populare arată că unele contribuie mult mai bine decât altele la sănătatea inimii.

O declarație științifică a Asociației Americane a Inimii, publicată în revista Circulation, a constatat că modelele de alimentație mediteraneană, de tip DASH, pescetariană și vegetariană se aliniază puternic cu recomandările privind alimentația sănătoasă pentru inimă, în timp ce popularele diete paleo și ketogenică intră în contradicție cu acestea.

„Numărul de modele dietetice diferite și populare a proliferat în ultimii ani, iar cantitatea de dezinformare despre acestea pe rețelele de socializare a atins niveluri critice”, a declarat președintele comitetului de redactare a raportului, Christopher D. Gardner, într-un comunicat de presă. Gardner este profesor de medicină Rehnborg Farquhar la Universitatea Stanford din California.

„Publicul – și chiar mulți profesioniști din domeniul sănătății – pot fi pe bună dreptate confuzi în ceea ce privește alimentația sănătoasă pentru inimă și pot considera că nu au timpul sau pregătirea necesară pentru a evalua diferitele diete”, a spus el. „Sperăm ca această declarație să servească drept instrument pentru clinicieni și pentru public pentru a înțelege care sunt dietele care promovează o bună sănătate cardiometabolică.”

Raportul evaluează cât de bine se aliniază fiecare dintre cele 10 diete sau modele alimentare populare cu nouă dintre cele 10 caracteristici ale ghidului alimentar al American Heart Association – AHA pentru o alimentație sănătoasă pentru inimă: consumul unei varietăți largi de fructe și legume; alegerea în principal a cerealelor integrale în locul cerealelor rafinate; utilizarea uleiurilor vegetale lichide în locul uleiurilor tropicale; consumul de surse sănătoase de proteine, cum ar fi cele provenite din plante, fructe de mare sau carne slabă; reducerea la minimum a zaharurilor și a sării adăugate; limitarea alcoolului; alegerea alimentelor minim procesate în locul alimentelor ultraprocesate; și respectarea acestui ghid indiferent de locul în care alimentele sunt preparate sau consumate. Singura caracteristică care nu a fost inclusă în punctaj a fost bilanțul energetic necesar pentru a menține o greutate sănătoasă, deoarece acesta este influențat de alți factori decât alegerile alimentare, cum ar fi nivelul de activitate fizică.

Dietele au fost notate pe o scară de la 1 la 100 în funcție de gradul de respectare a orientărilor AHA.

Raportul nu a analizat programele dietetice comerciale, cele care sunt urmate timp de mai puțin de 12 săptămâni, practicile precum postul intermitent sau alimentația cu restricții de timp sau dietele utilizate pentru a gestiona afecțiunile non-cardiovasculare.

Dietele au fost împărțite în patru niveluri în funcție de punctajul obținut, care a variat de la 31 la 100. Doar una singură – planul alimentar DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) – a obținut un scor perfect. Acest plan alimentar este sărac în sare, zahăr adăugat, ulei de origine tropicală, alcool și alimente procesate și bogat în legume fără amidon, fructe, cereale integrale și leguminoase. Proteinele provin în cea mai mare parte din surse vegetale, cum ar fi legumele, fasolea sau nucile, alături de pește sau fructe de mare, carne slabă de pasăre și carne și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi sau fără grăsimi.

Modelul alimentar mediteranean a avut un scor ușor mai mic (89), deoarece, spre deosebire de DASH, permite un consum moderat de alcool și nu se referă la sarea adăugată. Dieta pescetariană (92), care permite consumul de fructe de mare în plus față de alimentele pe bază de plante, și dieta vegetariană (86) au fost, de asemenea, în top.

„Dacă sunt puse în aplicare așa cum se intenționează, modelele alimentare de top se aliniază cel mai bine cu orientările Asociației Americane a Inimii și pot fi adaptate pentru a respecta practicile culturale, preferințele alimentare și bugetele pentru a permite oamenilor să mănânce întotdeauna în acest fel, pe termen lung”, a spus Gardner.

Dietele vegane și cele cu conținut scăzut de grăsimi (78 fiecare) s-au încadrat în al doilea nivel. Deși pun accentul pe fructe și legume, cereale integrale, leguminoase și nuci, limitând în același timp alcoolul și zaharurile adăugate, dieta vegană este atât de restrictivă încât ar putea fi dificil de urmat pe termen lung sau atunci când se mănâncă în oraș și poate crește riscul de deficiență de vitamina B-12, care poate duce la anemie.

Există, de asemenea, preocupări legate de faptul că dietele sărace în grăsimi tratează toate grăsimile în mod egal, în timp ce ghidul AHA solicită înlocuirea grăsimilor saturate cu grăsimi mai sănătoase. De asemenea, persoanele care urmează diete sărace în grăsimi pot consuma în exces surse mai puțin sănătoase de carbohidrați, cum ar fi zaharurile adăugate și cerealele rafinate. Dar aceste preocupări pot fi depășite prin consiliere și educație nutrițională adecvată.

Dietele foarte sărace în grăsimi (72) și cele sărace în carbohidrați (64) se încadrează în cel de-al treilea nivel. Ambele restricționează alimentele care sunt evidențiate în ghidul dietetic al AHA. De exemplu, dietele foarte sărace în grăsimi restricționează nucile și uleiurile vegetale sănătoase, iar dietele sărace în carbohidrați restricționează consumul de fructe, cereale și leguminoase, ceea ce poate duce la consumul de mai puține fibre și la cantități mai mari de grăsimi saturate.

Dietele paleolitice (53) și dietele foarte sărace în carbohidrați/cetogenice (31) se încadrează în cel de-al patrulea nivel, sau ultimul. Ambele, care sunt utilizate pentru pierderea în greutate, se aliniază prost cu orientările privind alimentația sănătoasă pentru inimă și nu s-au dovedit a fi mai eficiente pentru pierderea în greutate decât dietele mai puțin restrictive pe termen lung. Ambele sunt, de asemenea, bogate în grăsimi fără a limita grăsimile saturate.

Dietele de nivel 4, a spus Gardner, „sunt foarte restrictive și dificil de respectat pe termen lung pentru majoritatea oamenilor. În timp ce vor exista probabil beneficii pe termen scurt și o pierdere substanțială în greutate, aceasta nu este durabilă. O dietă care este eficientă pentru a ajuta o persoană să își mențină obiectivele de pierdere în greutate, dintr-o perspectivă practică, trebuie să fie sustenabilă”.

Gardner a avertizat că informațiile contradictorii despre cercetările privind dietele populare pot deruta persoanele care încearcă să le urmeze.